Wandelen langs de molens: wandelroutes
Een molenbezoek kun je meer dan uitstekend combineren met een wandeltocht of een fietstocht. Op die manier snuif je niet alleen een stukje industrieel erfgoed op, maar ervaar je ook het omliggende landschap. En juist dat heeft een windmolen hard nodig: een passende omgeving (wij molenaars noemen dat een “molenbiotoop”).
Hieronder geven we een aantal suggesties voor wandelroutes die langs één of meerdere van onze molens komen. Wil je liever fietsen, kijk dan op de pagina met fietsroutes. We hopen binnenkort meer routes te presenteren. Wil je op de hoogte gehouden worden, volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Wandelroutes
1) Wandelen langs de molens van ROY
In Stramroy en Tungelroy staan drie monumentale windmolens. Deze wandeling van 11 kilometer begint bij de Sint Annamolen (1875) aan de Tungeler Dorpspraat. Via de Romeinse brug (een reconstructie van een brug uit het jaar 27 waarvan hier 1999 restanten zijn gevonden) wandel je naar molen De Nijverheid (1903) in Stramproy. Tenslotte wandel je via de oudste standerdmolen van Limburg Sint Jan (1783) aan de Molenweg terug richting Tungelroy.
De wandeling van Molenstichting Weerterland kan zowel in de richting van de wijzers van de klok of tegen de klok in gewandeld worden en starten is bij iedere molen mogelijk. Je kunt deze wandeling ook doen via Komoot of via route.nl.
- Lengte: 11 kilometer
- Startpunt: Sint Annamolen Tungelroy, Tungeler Dorpstraat 75, 6005 RH Tungelroy
- Parkeren langs de straat ter hoogte van de Tungeler Dorpsstraat 75 (direct naast de molen).
- Molens langs de route: Sint Annamolen in Tungelroy en De Nijverheid en Sint Jan in Stramproy
2) De Dijkerakker, een oude kransakker bij Keent
In de Middeleeuwen ontstonden veel dorpen in de Peel rondom gemeenschappelijk gebruikte akkerlanden. Dergelijke akkers werden kransakkers genoemd. Hier en daar kun je de eeuwenoude kransakkers nog duidelijk herkennen in het stratenpatroon. Een van deze kransakkers vind je bij Keent in Weert, in een uitloper van de Peel.
Deze wandeling van het Molennetwerk Kempen-Broek voert je langs oude boerderijtjes, een Moordkruis en een Heiligenboom. In de verte zie je steeds weer de wieken van de Sint Annamolen Keent. Je kunt deze wandeling ook doen via de FARO Erfgoed App of via wikiloc.
- Lengte: 10 km
- Startpunt: Sint Annamolen Keent, Keenterstraat 1, 6006 PW Weert
- Parkeren nabij Welkoop, Mastenbroekweg 2 in Weert
- Molens langs de route: Sint Annamolen Keent in Weert
3) Landgoed Lemmenhof
Een prachtige afwisselende wandelroute door Bestemming Buitenlucht. De wandelroute start bij Landgoed Lemmenhof in Ell en heeft drie varianten. De varianten van 10 kilometer en 15 kilometer komen langs Molen de Hoop in Swartbroek, een van de weinige stellingmolens in de regio. Voor de routes is een stap-voor-stap routebeschrijving beschikbaar en je kunt ze via gpx wandelen.
- Startpunt: Landgoed Lemmenhof, Kampstraat 10, 6011 RV Ell
- Parkeren voor verblijfsgasten en niet-verblijfsgasten (je hoeft je niet te melden bij de receptie)
- Oplaadpaal voor elektrische auto’s aanwezig.
- Molen langs de route: De Hoop in Swartbroek
- Routebeschrijving en GPX te downloaden via Wandelblog Bestemming Buitenlucht.
4) De Kollergang: verdwenen Weerter Stadsmolens
Weert telde in vroeger tijden maar liefst 8 stadsmolens. Molens om graan te malen. Maar ook volmolens, oliemolens, zaagmolens en schorsmolens. De meeste van deze molens zijn in de 19e en 20e eeuw verdwenen. Gesloopt omdat deze molens geen functie meer hadden of afgebroken nadat de molens bij een storm of onweer zwaar beschadigd waren geraakt.
Molenstichting Weerterland wil met deze stadswandeling langs de verdwenen stadsmolens van Weert de herinnering aan de verdwenen molens levend houden. Op de plaatsen waar de molens stonden vind je bordjes met informatie en foto’s. Je kunt de wandeling ook doen via de VVV Hart van Limburg en via de Erfgoed App van FARO.
- Lengte 5,3 km
- Startpunt: Kollergang Molenpoort, Beekpoort 3 Weert
- Parkeren op parkeerplaats Beekpoort 3 of in de parkeergarage Poort van Limburg
- Molens langs de route: Boonesmolen (restant), Wilhelmus Hubertus en vele verdwenen molens
5) Stadswandeling Weert: streetart en de binnenstad
Een lekkere stadswandeling die je door de mooiste plekken van de binnenstad van Weert voert en je ook nog eens wijst op de vele streetart die Weert rijk is. Behalve langs enkele verdwenen molens, komt deze wandelroute ook nog eens langs twee van de ooit drie windmolens langs de Zuid-Willemsvaart (en langs een oude meelfabriek).
Deze wandelroute van Bestemming Buitenlucht is een waar pareltje onder de stadswandelingen en kun je doen op basis van een uitgebreide routebeschrijving of met gpx.
- Lengte 6 km
- Startpunt: Stationsplein Weert
- Parkeren in parkeergarage stationsplein
- Molens langs de route: Sint Odamolen, Wilhelmus-Hubertusmolen en enkele verdwenen molens.
- Routebeschrijving en GPX te downloaden via Wandelblog Bestemming Buitenlucht
Nog meer wandelen?
Er is natuurlijk nog veel meer mooist te zien rondom de molens in Weerterland of net daarbuiten. Mooie wandelroutes vind je onder andere via Bestemming Buitenlucht, Molenlopen.eu en De Hollandsche Molen.