Draai mee! Kom bij ons team!
De molens in het Weerterland draaien niet vanzelf. Daar zijn mensenhanden voor nodig! Onze handen, maar misschien ook wel die van jou. Want in een molen kan echt iedereen zijn draai vinden.
Ons team bestaat uit tientallen vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken en zo de molens voor ons nageslacht behouden. Wil jij ook een molensteentje bijdragen? Dat kan als klusser, molengids of als molenaar of molenaar in opleiding.
Wil je ons eerst leren kennen en eens een dagje meedraaien? Dat is verstandig en leuk. Tijdens openingstijden kun je altijd even langskomen en een afspraak maken. Of neem contact op via het contactformulier of door te mailen naar info@molensinweert.nl.
> Klussers
> Molengidsen
> Molenaars
> Molenaar worden
Veel gestelde vragen over vrijwilliger worden
Hoeveel tijd kost me dat?
Sommige vrijwilligers zijn apenfanatiek en steken er wekelijks veel uren in. Anderen hebben wel een sociaal leven naast de molen en komen één of twee keer per maand. Qua tijdsinvestering kun je dus helemaal je eigen draai geven aan het vrijwilligerswerk voor de Molenstichting Weerterland.
Met welke andere vrijwilligers ga ik dat dan doen?
Als vrijwilliger bij de molenstichting Weerterland kom je in een team van andere vrijwilligers met in elk geval één gedeelde passie: industrieel erfgoed, techniek, historie en het levend houden van onze molens. En daar praten we met elkaar ook graag over. Maar niet alleen praten, ook vinden we het leuk om gezamenlijk werk te verzetten. Kortom, vrijwilligerswerk bij de Molenstichting Weerterland hoef je zeker niet alleen te doen.
Als molenstichting organiseren we ook regelmatig activiteiten voor onze vrijwilligers en soms ook met partners. Zo houden we ons netwerk betrokken en vooral gezellig.
En is het vrijwilligerswerk voor de molen ook een beetje nuttig?
Vrijwilligers houden de molens levend. Wat is er mooier dan een draaiende windmolen aan de rand van het dorp of stad? Het draaien van molens voorkomt ook dat de molen vervalt en verdwijnt. Je levert als vrijwilliger dus een essentiële bijdrage aan het in stand houden van dit bijzondere erfgoed. We durven het nog stelliger te brengen: zonder vrijwilligers zijn over enkele decennia alle molens verdwenen uit Weerterland!
Wat kan ik dan gaan doen als vrijwilliger bij Molenstichting Weerterland?
Klussers
Er liggen altijd veel klussen op een molen, waar handige Harries en Henriettes voor nodig zijn. Klussers dus, die niet vies zijn om hun handen uit de mouwen steken. Het gaat dan bijvoorbeeld om klein onderhoud aan de molen zelf. Een reparatie hier, een lik verf daar of een technische aanpassing op weer een andere plek. Ook pakken onze klussers het groen aan rondom de molen (kappen, maaien of beplanten). Groot onderhoud en specialistisch timmerwerk van de molen wordt uitbesteed aan de molenmaker.
Wil jij af en toe meehelpen? Draai dan mee met het klusteam
Molenklussers bezig met een klus: het bestraten van de invaart.
Molengidsen
Je kijkt in de ogen van een toevallige bezoeker en je ziet haar denken: “Nooit geweten dat een molen zo mooi in elkaar steekt”. Dat is een ervaring die je als molengids met grote regelmaat hebt. Want de meeste bezoekers weten wel dat er molens zijn, maar hoe die werken is nog een groot mysterie. Dat mysterie voor hen ontrafelen is jouw werk als molengids.
Maak je geen zorgen als je zelf het molenmysterie nog niet helemaal kent. Kennis over de molentechniek brengen we je rustig bij. Je kunt er zelfs een speciale molengidscursus voor volgen bij het Gilde van Molenaars.
Vind je het leuk om grote en kleine groepen rond te leiden en uitleg te geven? Draai jij je hand er niet voor om een schoolklas te enthousiasmeren voor het oude ambacht? Of een spontane groep toerfietsers een ideale rustmoment geven? Dan ben jij onze gedroomde molengids.
Gidsen (zoals hier Pierre Beenders) vertellen met enthousiasme over de molens.
Molenaars
Molenaars zijn vrouwen of mannen die de molens mogen bedienen. Aanzetten, opzeilen, kruien, malen is wat molenaars tijdens een dagje molen doen. Jij bent de machinist van een eeuwenoud stuk techniek dat nog altijd functioneert.
Als molenaar ben je ook de gastheer op de molen. Je enthousiasme voor het molenaarschap steek je niet onder maalstoelen of zakkenbanken. Daarbij ben je als molenaar ook verantwoordelijk voor de veiligheid, zowel voor de mensen in de molen als voor de molen zelf. Natuurlijk als je zelf op de molen bent, maar ook op de dagen daartussen houd je altijd het weer in de gaten. Komt er een storm? Dan schat je de risico’s in en neemt zo nodig extra maatregelen door de molen vaster te leggen.
Als molenaar bedien je de molen, zoals het opzeilen en bepalen van de juiste zeilvoering. Foto: Marko Barendregt.
Doe eens raar, word molenaar!
Vroeger stonden er in Nederland tienduizenden molens. Nu zijn er daar nog zo’n 1200 van over. Om de molens in stand te houden moeten die regelmatig in werking worden gezet, en dat kan alleen door molenaars. Extra molenaars zijn heel hard nodig. Dus meld je vandaag nog aan voor een van de mooiste hobby’s die je wensen kan.
Molenaar word je door het volgen van de opleiding van het Gilde van Molenaars. Deze opleiding duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar en kost je ongeveer twee dagdelen per maand bij een instructeur. Er zijn meerdere instructiemolens in Limburg, waaronder onze eigen Molen van Nijs in Stramproy.
De opleiding is vooral gericht op de praktijk, maar er komt ook een deel theorie bij kijken. Je wordt opgeleid om iedere type molen in Nederland te kunnen bedienen. Tijdens je opleiding kom je dus ook geregeld op andere molens voor een kijkje in de keuken.
Je leert veel over het weer en het voorspellen van het weer. Ook dat is vooral praktijkgericht: hoe herken je vroegtijdig onweer en wat doe je als er een bui op de molen af komt. Maar je leert ook een weerkaart te lezen en je leert het spel tussen hoge- en lagedrukgebieden te begrijpen.
Na minimaal 12 maanden (je moet elk jaargetijde minstens een keer hebben meegemaakt) en 150 praktijkuren kun je examen doen. Slaag je, dan krijg je het certificaat van De Hollandsche Molen en mag je zelfstandig elke molen in Nederland bedienen. Mits je toestemming hebt van de eigenaar, uiteraard.
De opleiding staat open voor iedereen vanaf 14 jaar, examen mag je pas doen bij 17 jaar. De opleiding wordt verzorgd door het Gilde van Molenaars. Op hun website vind je alle informatie en kun je een blik werpen op het lesmateriaal. En nog belangrijker: hier kun je je aanmelden voor de opleiding.